Chateau Perray-Jouannet

Første gang vi smakte en av Rémi Piverts viner var på et åpent smaksområde på en vinmesse. Det var fjerde dagen med messer, og vi var, i motsetning til protagonisten i Sult, mette og fornøyde. Vi hadde snakket med de vi skulle snakke, fått tak i de vinene vi ønsket å få tak i, smakt det vi skulle smake. Det var egentlig ikke noe behov for å gjøre noe mer. Men der sto den, altså. Et smörgåsbord av Chenin Blanc fra Loire, fra alle appellasjoner, i alle søthetsgrader, på alle prispunkt. Profesjonelt uvurderlig. Vi smakte oss gjennom et hundretalls viner, hele paletten, hele bøtteballetten: gammel ullsokk-Chenin; ambisiøs overeiket Chenin; nøytral Chenin; god, men ikke god nok Chenin; for tidlig plukket Chenin; kjempegod Chenin fra domaine som allerede er representert; en Anjou Blanc fra Rémi Pivert. Andre gang vi smakte Rémi Piverts viner var på standen hans fem minutt senere.

Ch Perray Jouannet vinmarker
Fra vinmarkene til Perray-Jouannet i Terranjou

Chateau Perray-Jouannet er et domaine i Terranjou, en kommune i hjertet av Anjou. Eiendommen, som eies og drives av Rémi og Typhaine Pivert, ligger vest i kommunen, like ved den lille søtvinsappellasjonen Bonnezeaux. Med beliggenhet ikke langt fra elven Layon, er dette et område hvor det ofte kan utvikle seg botrytis, og tidligere var de beste vinmarkene ofte dedikert til produksjon av søte viner under appellasjonen Coteaux du Layon. Det er imidlertid også et område hvor flere yngre vinmakere har etablert seg for å lage eksepsjonelle tørre hvitviner. Blant Rémis nærmeste naboer finner vi Mark Angeli (Ferme de la Sansonnière) og Pierre Boisseau (Ch. de Bonnezeaux), andre eiendommer som utnytter tidligere søtvinsterroir til å lage eksepsjonelle, tørre viner.

Rémis familie, Pivertene, har produsert druer i fem generasjoner, men fra 1976 og frem til Rémis inntog i 2018/2019 var det ingen egen produksjon av vin på eiendommen; alt ble solgt til et lokalt kooperativ. Etter å ha jobbet med salg og markedsføring av vin, kom Rémi tilbake til familiegården og lagde sin første årgang under navnet Perray-Jouannet, et navn hentet fra de to grendene hvor domainets vinmarker ligger, i 2020. I 2021 kjøpte Rémi bygningsmassen og en andel av vinmarkene for å få full kontroll over utviklingen av eiendommen. Vinmarkene ble umiddelbart lagt om til økologisk dyrkning og arealet under dyrket mark ble redusert for å konsentrere arbeidet om å lage ekte vin fra de beste åsryggsterroirene. En god del mark ble omplantet ved å ta tre fra et utvalg av eldre planter, såkalt sélection massale, for å bevare en kompleks genetikk.

Området kan skilte med tre-fire ulike jordsmonn, tilpasset ulike druetyper og ulike kvaliteter. Det relativt sett enkleste jordsmonnet er et resultat av elveavsetninger med toppjord av sand og grus. Fra den kommer cuvéen Les Sables. I den mer karrige delen av Layon-forkastningen, trer berggrunn av skifer mer frem. Dette er et varmere jordsmonn, og bedre egnet for rødvinsdruer med ikke alt for tykt skall, som Grolleau og Gamay. Lenger øst er jordsmonnet derimot dominert av Parisbassenget, hvor toppjord av leire ligger over kalkstein. Dette er også et varmt jordsmonn, og spesielt egnet for druer som krever lengre modning, som Cabernet Franc. Til slutt, mellom Perray og Jouannet, ligger det en åre med kvarts helt opp mot overflaten. Dette karrige terroiret er velegnet for Chenin Blanc, det er herfra Rémi lager domainets Anjou Blanc og den eponyme Anjou Blanc Quartz.

Plukketidspunkt for de ulike druetypene bestemmes av det teoretiske konseptet optimal fenolsk modning. Teoretisk fordi det i praksis alltid er et kompromiss mellom vær, værmelding, antall plukkere, tilgjengelighet av plukkere et cetera. En av de viktigste grunnene til at arealet ble redusert i 2020 var å gjøre det lettere å plukke på optimal modning. Druene håndhøstes i kasser som holder 20 kg hver og fores til presse eller gjæringstank ved hjelp av tyngdekraft, ingen pumpe. Vinifikasjonen er likeså optimal som innhøstingen: stedegen gjær; forsiktig ekstraksjon; lang modning på tank eller fat for naturlig klaring; ingen filtrering; 30-40 mg/l total sulfitt tilsatt for de tørre vinene for å unngå mikrobielle avvik. I likhet med de røde vinene, gjennomgår også de hvite naturlig malolaktisk omdannelse. Siden de hvite druene blir plukket godt modne, inntreffer malo nesten alltid. Som et resultat av alt dette, smaker vinene mye, de er presist terroirtro og svært drikkbare.

Da vi smakte vin første gang på Rémis stand, fikk vi inntrykk av en person som hadde full kontroll på alt han holdt på. Vinene ble skjenket i et passe tempo, han forklarte hva som ble gjort med hver enkelt vin, hvorfor de smakte som de gjorde. Ikke for lite informasjon, ikke irrelevant informasjon. Foran oss var det ikke en person som tok snarveier eller var skjødesløs, det var et individ som visste akkurat hva han gjorde. Det overlegget er synlig i samtlige viner fra Perray-Jouannet. Perfekt? Kanskje. Optimalt? Definitivt.