• Roland La Garde - bygning

  Rettferdig handel

  Prisene for vin på Vinmonopolet økte med rekordhøye 2,5 % fra april til mai 2020. Økningen skyldtes i all hovedsak økte importkostnader som følge av svak krone. Siden nyttår har inntakskosten vår økt 15-20 %. På grunn av alkoholavgifter og kostnader vi har i norske kroner, blir ikke den prosentvise veksten på sluttpris like høy. Likevel, hvis vi tar våre rimeligste produkter og overfører kostnadene til sluttpris slik at vi beholder absolutt kronemargin, er prisøkningen 4-5 %. Det betyr, i klartekst, at den generelle prissøkningen er for lav. Det store spørsmålet blir da - hvem tar regningen?

 • Dekkvekst

  Spørsmål og svar om økologisk vin

  Det er mange oppfatninger og feiloppfatninger om økologisk vin. Vi ønsker å gjøre det lettere å forstå hva det er, hva som er forskjellen på økologisk vin og biodynamisk vin og hvordan økologisk vin produseres.

 • TOL sement

  Pris og verdi

  Det er mulig å betale alt fra 80 til 20 000 kroner for en flaske vin på Vinmonopolet. Prisen er en faktor av produksjonskostnader, avgifter og knapphetsproblematikk. Siden avgiftene på en vin med 13 % alkohol er snaue 50-lappen, er det åpenbart at 80 kroner ikke vil kunne gi deg noen god vin. Samtidig virker det som galskap å betale 20 000 kroner for et landbruksprodukt til konsum. Hvor mye bør forbrukeren betale for å sikre seg valuta for pengene?