Château Roland La Garde

Vindyrkere trives vanligvis best i vinmarken. Å få dem til å fylle ut nødvendige dokumenter kan være et tidkrevende arbeid, hvor gjentatte purringer til slutt resulterer i et delvis utfylt og delvis feilutfylt dokument. Når vi sender et skjema til Roland la Garde, får vi det tilbake etter to dager, perfekt utfylt.

Roland la Garde - vinmark

Roland La Garde er en familieeiendom bestående av to enheter i appellasjonen Blaye Côtes de Bordeaux, den vestligste og nordligste av appellasjonene på Girondes østside. Selve Roland La Garde er 29 ha og ligger 5 km nordøst for Blaye by, mens Sainte-Luce Bellevue på 10 ha ligger rett i utkanten av bybebyggelsen sør i byen. Eiendommen drives av far og sønn Martin, Bruno og Guillaume, og har vært biodynamisk sertifisert siden 2014-årgangen.

Blaye er en oversett appellasjon på Girondes østside. Det skyldes delvis størrelsen på appellasjonen, med 6000 ha er det den største appellasjonen i Bordeaux utenom den generiske AOC Bordeaux. Stort omfang gir lite knapphet og lite oppfattet eksklusivitet. Samtidig er det en appellasjon hvor en relativt liten andel eksporteres, 15 % mot 50 % for Médoc. Forholdene for å lage god vin er imidlertid svært gode. Spesielt i området rundt selve byen Blaye, hvor jordsmonnet består av kalkholdig leire, er det svært gode forutsetninger for å modne både Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec og Sauvignon Blanc. Potensialet for å lage topp vin i Blaye er definitivt til stede, men prisene på vinene er moderate på grunn av appellasjonens størrelse og relativt beskjedne eksport.

Moderate priser er fint for forbrukeren, men krevende for produsenten som ønsker å utvikle eiendommen sin og forbedre kvaliteten på vinene. I mange tilfeller har produsenten måttet være fornøyd med å få dekket kostnadene sine og da er det lite igjen til investering. Det har ikke hindret syvende generasjon Martin, Bruno, i å realisere potensialet til eiendommen. Da han tok over på 90-tallet, satte han blikket et godt stykke inn i fremtiden og har, gjennom hardt og langsiktig arbeid, gradvis kunnet gjøre forbedringer og investeringer som i dag har gjort Roland la Garde til en av de ledende eiendommene i Blaye.

Dette er noe vi har lagt merke til i løpet av de tre årene vi har jobbet med og besøkt Roland La Garde. Hvert eneste år er det gjort en liten forbedring eller endring - lagringskjeller for bibliotekviner, nye amforaer, utvidet skallkontakt for hvit Sainte-Luce Bellevue. Det minner om kaizen - den japanske tilnærmingen til kontinuerlig forbedring. Som et eksempel, for noen år siden ønsket far og sønn å utforske alternativer til fatmodning, og gikk til innkjøp av en amfora. Den første de fikk tak i viste seg å være i overkant porøs. I steden for å forlate eksperimentet, gikk de til innkjøp av en høyere kvalitets amfora med lavere porøsitet og gjorde en vurdering av vinen over et par årganger. Nå har de kjøpt inn et ti-talls amforaer av topp kvalitet, samme type som brukes hos en andrevekst i Margaux med helt andre økonomiske forutsetninger.

Det er det samme ønsket om forbedringer som foranlediget eiendommens overgang til biodynamisk dyrking. I industriell dyrking har jorda vært et simpelt medium for å få planten til å vokse. Etterhvert som forståelsen for den komplekse interaksjonen mellom jorda og planten har blitt bedre forstått, har denne tankegangen blitt forlatt. Det er ønsket om å styrke nettopp denne relasjonen mellom jord og plante som har fått Bruno til å endre fra en reaktiv filosofi (fr. "lutte raisonnée") til en proaktiv filosofi, biodynamisk dyrking. Et rikere mikrobiologisk liv i jorda tilfører planten et rikere næringsgrunnlag som både optimerer fruktmodning og plantens immunforsvar. Siden overgangen til biodynamisk drift oppnår eiendommen bedre modning på et tidligere tidspunkt, med vesentlig høyere syreverdier enn de hadde tidligere.

I kjelleren er den samme utforskende metodikken gjeldende, men to prinsipper er overordnede. Det ene er at det er best å gjøre minst mulig, og det andre er at det alltid er lurt å vente. For de røde vinene starter fermentasjonene spontant og uttrekket fra druene er forsiktig. Overpumpinger gjøres kun ved lav alkohol, etter noen dagers fermentasjon røres fermentasjonshatten knapt nok. Etter pressing føres vinene til fat, betongtanker og amforaer og las modne lenge. Selv den enkleste vinen deres, Tradition, modnes i minimum 12 måneder før tapping på flaske. Vi har hatt versjoner av denne i markedet som har ligget over to år før tapping. Vinene gjennomgå en lett filtrering ved behov, og det tilsettes en mikrodose sulfitt. Den hvite Sainte-Luce Bellevue lages av godt moden Sauvignon Blanc, presses direkte til fat, siden 2017-årgangen etter noen dager med skallkontakt, og fermenterer spontant. Den modner i minimum 18 måneder før tapping, ofte lenger, med få eller ingen omstikkinger, og fra og med 2018-årgangen delvis i amfora.

Etter besøk på Roland la Garde, står vi alltid igjen med et inntrykk av orden og kontroll. Pipetten henger alltid på plassen sin, og søles det noen dråper rødvin utfor proppen, tørkes det av med en klut. I ordene til Bruno Martin: "Det er nødvendig å ha overbevisninger og aldri la seg friste til lettvintheter". Det er disse overbevisningene som både gir oss eksepsjonelle viner og perfekt utfylte skjema.