Domaine Damien Pinon

Vernou-sur-Brenne, landsbyen hvor Domaine Damien Pinon holder til, ligger i flere små dalfører formet av elvene Brenne og Cisse. I en av disse dalførene ligger Rue Neuve, en Y-formet vei hvor vinprodusentenes kjellere er gravd ut, og på platået over ligger vinmarkene. En gang for to mannsaldre siden begynte Damiens bestefar å grave ut en kjeller i kalksteinen som ligger under platået hvor vinmarkene befinner seg. Dette jordsmonnet, Tuffeau, er porøst, og det er derfor noenlunde lett å hogge i det. Så bestefaren til Damien gikk til verks med spett, meisel og slegge og begynte å grave. Uten bruk av avansert mekanikk og sprengstoff gravde han ut flere hundre meter i berggrunnen under vinmarksplatået i Vernou, centimeter for centimeter, meter for meter, kubikk for kubikk. Det tok noen år, men han klarte det han satte ut for å gjøre. Den samme iherdigheten ser ut til å ha tatt bolig i ekteparet Ingrid og Damien.

Modningskjeller Pinon web
Kjeller utgravd i tuffeau

Domaine Damien Pinon er en eiendom i Vouvray som drives av ekteparet Damien og Ingrid. Eiendommen ligger i Vernou-sur-Brenne, en av åtte landsbyer som er tillatt å produsere AOC Vouvray. Vinene herfra lages utelukkende fra Chenin Blanc, men de kommer normalt i mange kategorier - både som musserende; tørr stille; halvtørr; halvsøt og søt. De søte kan dessuten være både et resultat av tørking på druestokken og, i årgangene hvor de klimatiske forholdene ligger til rette, botrytis. Domaine Damien Pinon har i utgangspunktet spesialisert seg på musserende, men de har også en viktig tørr hvitvin, i form av Vouvray Tuffo, samt noen søte viner på passerillé-metoden med senthøstede druer uten botrytis.

Vinmarksarealet utgjør 29 hektar, i all hovedsak sammenhengende på platået over Vernou. Arbeidet i vinmarkene har tradisjonelt vært mekanisk og uten bruk av syntetiserte kjemikalier så omleggingen til økologisk drift i 2020 var på mange måter en formalitet. 2022 er siste år i omleggelsesprosessen og 2023 vil bli første sertifiserte årgang. Druene presses langsomt, og gjæring foregår i hovedsak i ståltank, men også i noen egg-formede Nomblot-tanker i betong og i gamle fat for toppvinene. Den kjølige kjelleren gir en stabil temperatur og en forutsigbar gjæring med malolaktisk konversjon etter alkoholgjæring. Vinene gjærer med stedegen gjær og uten sulfitt før første omstikking.

Vouvray Tuffo lagres ytterligere fire-fem måneder på berme og tappes utpå vårparten. Resultatet er en presis og druetypisk Vouvray med aromaer av moden kvede, syltet pære og lime, god fylde, konsentrasjon og lengde.

Oversiktskart vinmark