Domaine le Garrigon

"Vin laget med respekt for naturen og livet"

41348486 2057664071214025 1219919116068978688 n
Gammel vinstokk hos Garrigon

Domaine le Garrigon er en familieeiendom på 63 hektar i Tulette (13 ha Côtes du Rhône) og Visan (50 ha Côtes du Rhône Villages), i underkant av en times kjøretur nordover fra Avignon. Eiendommen drives av søskenparet Daniel Couston og Marie-Françoise Abbès, med kyndig salgshjelp fra Patrick Sevestre og altmulighjelp fra Marie-Françoise' datter Marie.

Hvis kun ett ord skal brukes for å beskrive virksomheten til Domaine le Garrigon, så er det beskjedenhet - produksjonslokalene er beskjedne, kontoret er beskjedent, væremåten er beskjeden. Det brukes ikke store ord på Domaine le Garrigon. Siden bestefar Raoul kjøpte sine første fem hektar i Tulette i det andre verdenskrig sluttet, har dette vært en familiegeskjeft preget av måtehold, flittighet og arbeid i samkvem med naturen og kommende generasjoner.

Likesom bestefar Raoul var en pioner i Tulette - han arbeidet seg opp til 200 ha vinmark og ble ordfører i landsbyen - er dagens drivere, domainets voktere, pionerer. De startet økologisk produksjon allerede i 1997, i en ferd mot det de ser på som "respekt for naturen og livet". Med ordene til Daniel Couston: "Vinplanten er levende og eksisterer i harmoni med alt annet levende. For å beskytte den må vi beskytte alt som er levende. Det gjør vi ved å ivareta jorden den vokser i, dyrene i den lokale faunaen og vi som jobber med den."

Når man trår innenfor domainets fire vegger, uansett om det er på kontoret eller i produksjonslokalet, er det som å bli transportert tilbake til tiden da Raoul etablerte domainet. Lite ser ut til å ha forandret seg. Produksjonslokalet består av gamle tanker, hovedsaklig betong, fra tiden da domainet ble etablert. Det er ingen fiksfakserier her, ingen ornamenter, ingen spor av en visjonær arkitekt. I løpet av et par uker med innhøsting må de håndtere 300 tonn druer. Vineriet er laget for å knuse, fermentere og presse druer. Det er effektivt, ikke vakkert. Men historien, for ikke å si biologien, sitter i veggene. De gamle gjærkulturene i rommet fermenterer mosten effektivt selv for de mest potente cuvéene. Gjæringen skjer naturlig uten tilsetninger. Etter to-tre uker med skall presses vinen og gjennomgår en naturlig klaring gjennom vinter og vår før tapping med litt sulfitt etter en lett filtrering utpå vårparten.

Daniel Couston ville aldri ha proklamert at han lager naturvin. Det ligger ikke i hans natur å komme med programerklæringer. Han lager den beste vinen han kan fra den jorden han har til rådighet, av og med naturen.