Domaine des Closiers

I 2018 tok Anatole de la Brosse over eiendommen Domaine des Closiers i Parnay, noen kilometer øst for Saumur by. Anatole studerte ønologi i Bordeaux, men han har aldri jobbet med vin tidligere. Foreldrene hadde ikke noe vinmark, og han så ikke helt for seg at han skulle begynne å jobbe som vinmaker for noen andre så han studerte IT og forretningsadministrasjon og endte opp som ledelseskonsulent i et firma som var tidlig ute med å anvende kunstig intelligens på beslutningstaking. Drømmen om å lage sin egen vin tok imidlertid ikke slutt og etter å ha sett seg om noen år, så han seg rundt i Loire og landet på Saumur, et område hvor det fortsatt er mulig å kjøpe gode vinmarker til en ok penge. Saumur begynner riktignok å få et navn i vinkretser, men det har lenge vært kun en ledestjerne - Clos Rougeard. Anatoles ambisjon er å få Domaine des Closiers opp i tomrommet mellom Clos Rougeard og de nest beste i appellasjonen. For å få til det har han hyret inn Michel Chevré fra Domaine Roches Neuves og Clos de l'Ecotard som biodynamisk konsulent og Nady Foucault, en av de to brødrene som drev Clos Rougeard og skapte dens renomme før de solgte i 2016, som kjellerkonsulent, i tillegg til hans eget team bestående av Pierre og Loïc. Anatole selv er involvert i alt som foregår, om det gjelder byggearbeid, arbeid i vinmark, opptopping av fat, kjøring av traktor, innhøsting, kommunikasjon. Dette er et domaine hvor detaljene skal utgjøre forskjellen mellom noe veldig godt og noe helt eksepsjonelt.

Økologisk dyrkning; moderate avlinger; streng utvelgelse av druer; lang, men forsiktig maserasjon; fravær av tilsetninger utenom sulfitt; lang modning - det er ikke noe hokus-pokus med Anatoles arbeid. Det er ordentlig, skikkelig og redelig. Akkurat det som kreves for å få tilnavnet «den neste Clos Rougeard».

Innhosting hos Closiers
Innhøsting i Saumur-Champigny

Domaine des Closiers er en økologisk eiendom på 24 ha beliggende i Parnay, noen kilometer øst for Saumur. Vinmarkene ligger på en åsrygg over landsbyen med et relativt uniformt jordsmonn av kalkholdig leire, men med ulike aspekter og noe forskjeller i høyde. 2/3 av vinmarkene brukes til egen produksjon mens 1/3 av druene blir solgt. Dette skyldes delvis et ønske om å bare benytte seg av det aller beste materialet, delvis i påvente av utbygging av vineriet, delvis for å ha en buffer når vinmarker må erstattes slik at marken kan ligge brakk noen år uten at det vil gå utover produksjonen. Beplantningene er i all hovedsak Cabernet Franc, med litt Chenin Blanc og enda mindre Chardonnay. Første årgang for Anatole som driver Closiers var 2019-årgangen så han er fortsatt i ferd med å gjøre seg kjent med vinmarkene, men produksjon er foreløpig delt opp i tre nivåer av Saumur Champigny, en hvit Saumur og en hvit Vin de France.

Anatoles standardtapping, solgt under eponymet Saumur Champigny Les Closiers, er en blanding av ulike parseller som alle befinner seg på platået over Parnay med et ganske homogent jordsmonn av leire over kalkstein. Selv for den i hermetegn enkleste vinen sorteres druene i hele tre omganger, to i vinmark og en etter avstilking. Gjæringen starter intracellulært med hele bær med en totalt maserasjonstid på ca en måned og svært forsiktig ekstraksjon. Etter omstikking modnes vinen i åtte til ti måneder, for 2021-årgangen 100 % på ståltank, fra og med 2022 delvis på brukte eikefat.

Les Coudraies kommer derimot fra parseller rundt en samling hasseltrær, derav navnet (gml fr. coudraies = hasselnøttlund). Disse parsellene er blant de høyest beliggende på åsryggen. Vinen lages på samme måte som Les Closiers, men med 12 måneders modning på brukte barrique.

Trezellières er Anatoles toppvin, fra en karrig enkeltvinmark med 40 år gamle vinstokker og naturlig lave avlinger. Sortering, gjæring og maserasjon følger samme løp som de to andre Saumur-Champignyene, men denne vinen modnes 24 måneder på fat, delvis på fat fra samme lokale bøkker som Clos Rougeard brukte - Dussiaux.

Anatole produserer dessuten to hvite viner, en hvit Saumur kalt Allégory og en IGP Val de Loire på Chardonnay. Sistnevnte er på kun 0,3 ha og med avlinger 20 hl/ha er det lite sannsynlig at denne blir tilgjengelig utenfor lokalmarkedet.

Domaine des Closiers har på kort tid fått et rykte på seg for å være det nye store i Cabernet Franc-land. Problemet med slike rykter, selv om de skulle være velfortjente, er at viner som det ikke produseres alt for mye av, rett og slett ikke er tilgjengelige. Natural Selections er en av de første importørene til Domaine des Closiers, vi blir mest sannsynlig også de siste.